Solf ungdomsförening r.f.s stadgar

Danserna lockar ungdomarna till Solf

09.12.2011 kl. 13:22


Solf Uf är en av de äldsta ungdomsföreningarna i Österbotten. Föreningen ordnar många aktiviteter för både gammal och ung, men det som föreningen är mest känd för är de populära ungdomsdanserna.

Många som har varit tonåringar i Österbotten under de senaste fyrtio åren har antagligen också befunnit sig på en ungdomsdans i Solf. De populära danserna ordnas fyra gånger i året och lockar fortfarande hundratals ungdomar. Populariteten har mycket att göra med det geografiska läget, enligt medlemmarna i styrelsen.
– Solf ligger så pass centralt. Det är nära till både Malax och Vasa. Dessutom är det i princip det enda stället där ungdomarna kan dansa vintertid, säger Camilla Troberg-Lundberg.
Ungdomsdanserna har alltid dragit mycket folk, men under 90-talet var dörrarna till föreningslokalen stängda.
– Under tio år hade man inga aktiviteter alls i föreningen. Det fanns ingen ordförande och all verksamhet låg nere, säger Camilla Troberg-Lundberg.

Hanna Svarvars är ordförande i Solf Uf. Foto: Sofia Nygård

När styrelsen återupptog verksamheten i början av 2000-talet fanns det inga pengar på kontot. Ändå ansåg man att det var viktigt att få igång ungdomsdanserna igen.
– Efter nystarten hade vi 170 inbetalda, men efter det har det bara ökat. I dag är det ungefär 400 ungdomar per kväll, säger Magnus Nyberg, som var med och startade upp föreningen igen.
Ungdomsdanserna är den verksamhet som föreningen livnär sig på. Danserna har blivit Solf Ufs varumärke. Dit kommer folk från hela Österbotten, främst från Oravais, Vasa och Malax. Ifjol var det till och med några Umeåbor som kom och dansade.
– Vi har en stor lokal och bra musik. Det lockar många ungdomar. Solf är också känt för att vara ett tryggt ställe. Här är det aldrig några bråk, säger Annsofie Finne.

Föreningen satsar mycket på säkerheten. På varje ungdomsdans finns alltid ett trettiotal ordningsvakter på plats. Dessutom går patrullerande föräldrar runt i byn under danskvällarna för att försäkra sig om att inga ungdomar råkar illa ut.
– Utan de här personerna som ställer upp gratis skulle det inte bli några danser, säger föreningens ordförande Hanna Svarvars.

Läs mer i december månads papperstidning.

I morgon, lördag, ordnas nästa ungdomsdans i Solf. Dansen börjar klockan 20.30. Inträdet är sju euro.

Bussar går enligt följande tidtabell:
kl. 20:15 Gerby S-Market

kl. 20:25 Jungsund
Kl 20:30 Karperö, skolan

kl 20:40 Smedsby S-Market
kl. 20:45 Vasa, Halpa-Halli

Retur kl 01:00

öp.fi